ФФФ Караванот во Прилеп и Битола

   По две успешни проекции на ФФФ Караванот во источниот дел на Македонија – Штип со победничките филмови на Фестивалот и Свети Николе со „Граѓанинот Кејн“, оваа недела се упатуваме кон Прилеп и Битола да го заокружиме ФФФ Караванот каде ќе организираме две филмски проекции проследени со дискусија со публиката и работилница за средношколци во Битола.

    Во вторник (25 април) се гледаме со прилепската публика во Градската библиотека „Борка Талески“ во коорганизација со македонскиот филозофаки портал „Акиндин“. Во Прилеп гостинка ќе биде проф. д-р Јасна Котеска која по проекцијата на „Бранот (Die Welle)“ на Денис Генсел ќе отвори дискусија со публиката на тема „Бранот: Човечката психологија и авторитарноста“. Место и време на случување: Градска библиотека „Борка Талески“ – Прилеп, 19.00 часот.

     Наредниот ден, во среда (26 април) ќе се упатиме кон Битола. Денот ќе го започнеме со  работилница за средношколците од Државното музичко училиште во Битола на тема „Вовед во филм – Како настанува филмската слика?“ со режисерката Ана Опачиќ. Потоа во вечерните часови продолжуваме со проекција на „Небо од ванила (Vanilla Sky)“ на Камерон Кроу, римејк на шпанскиот “Abre los ojos” на Аменабар. За филмот ќе говори доц. д-р Вангел Ноневски, а заедно со Дебатно кино „Контра Кадар“ ќе отвориме дискусија по проекцијата. Место и време на случување: Мала сала на Центарот за културата во Битола, 19.00 часот.

      Влезот за двете проекции е бесплатен. Ве очекуваме!

FFFPP-2017

17758134_10210946070122008_1141867577_n

Наредна станица на ФФФ Караванот: Свети Николе

    По прикажувањето на победничките филмови на ФФФ 2017 во Штип со што беше отворен ФФФ Караванот на 7. Филозофски Филмски Фестивал, овој петок (21 април 2017) закажуваме средба во Свети Николе на наредната станица од Караванот. Настанот се одржува во ко-организација со нашите соработници Меѓународниот Славјански Универзитет „Гаврило Романович Державин“.

   Денот го започнуваме со работилницата „Вовед во филм – Како настанува филмската слика?“ со м-р Ана Опачиќ наменета за учениците од СОУ Гимназија „Кочо Рацин“ од Свети Николе, Работилницата ќе се одржи во попладневните часови на Универзитетот. Истата вечер, ќе ја пречекаме пошироката публика во Свети Николе со проекцијата на култниот филм на Орсон Велс „Граѓанинот Кејн“ со кој го отворивме Фестивалот на почетокот од месецот во Скопје, а по проекцијата на филмот проф. д-р Љубомир Цуцуловски ќе одржи излагање на тема „Навраќање“ инпирирано од филмот. Како по секоја од проекциите на Фестивалот, на крајот од вечерта следува одискусија со публиката. Ве очекуваме!

 

Постер ффф со код.png

Започнува ФФФ Караванот во Штип! / PFF 2017 Winning films in Štip, Macedonia

     Како и минатите две години, по завршувањето на Главната програма на Филозофскиот Филмски Фестивал во Скопје, во втората половина од месец април Фестивалот заминува со ФФФ Караванот низ неколку градови на Република Македонија за да донесе дел од атмосефарата на Фестивалот и надвор од главниот град. Во 2017 г. на рутата на ФФФ Караванот ќе се најдат четири градови: Штип (19-20 април), Свети Николе (21 април), Прилеп (25 април) и Битола (26 април).

    Првата станица на патувачкото кино на 7. Филозофски Филмски Фестивал е Штип со две филмско-философски вечери во соработка со Филмската академија при Универзитетот „Гоце Делчев“ – Штип. На 19-ти април (среда) и 20-ти април (четврток) со почеток од 20.00 часот на УГД Штип ќе се одржат проекции на победничките филмови од ФФФ 2017, како и студентскиот филм кој беше изработен во рамките на Работилницата за авторски филм во Едукативната програма на Фестивалот. Деталната програма се наоѓа во прилог.

     Влезот за сите проекции е бесплатен, а поканети се сите заинтересирани кои сакаат да присуствуваат на проекциите.


     Projection of the winning films of PFF 2017 at the Film Academy of “Goce Delchev” University in Stip who is a collaborator of the Festival. In two evenings, 19-20 April, we will show the feature film ‘All About People’ by Giorgi Abashishvili who got the Jury Award and Audience Award for Best Feature Film on PFF 2017 and the short films: ‘Zsofika’ by Maxime-Claude L’Écuyer (Jury Award for Best Short Film on PFF 2017), ‘Limbo’ by Konstantina Kotzamani (Special Mention on PFF 2017), ‘Spring Flood’ by Jeannice Adriaansens (Audience Award for Best Short Film on PFF 2017), as well as one other favorite of the public – ‘The Buzzing of a Bumblebee’ by Vladimir Beldian. Also, the film ‘Shattered Visage’ will be shown created as part of the Film Workshop of PFF’s 2017 educational programme.

ФФФ Караван - Штип 2017

Свечено затворање на Фестивалот / Official Closing of the Festival

    Овогодишното затворање на Филозофскиот Филмски Фестивал се одржа на 7-ми април (петок) и оваа година со воведувањето на компетитивната програма на Фестивалот, преку Селекцијата на долгометражни филмови и Селекцијата на краткометражни филмови, го вклучи и свеченото доделување на наградите.

    Вечерта започна со обраќањето на директорката на Фестивалот Ана Дишлиеска-Митова која се заблагодари на сите соработници, спонзори и медиуски поклровители кои помогнаа во реализацијата на 7. Филозофски Филмски Фестивал, и особено на Агенцијата за филм на РМ која за прв пат оваа година го поддржа Фестивалот. По обраќањето следуваше премиерата на краткиот филм „Распарчен изглед“ („Shattered Visage“), во режија на Марио Петковски, кој беше изработен на Работилницата за авторски филм „Од идеја до премиера“. Работилницата која ја водеше режисерката Ана Опачиќ од ЕФТА се одржа во рамките на Едукативнaта програма на ФФФ 2017. По премиерата на краткиот филм, менторката им додели сертификати на учесниците на Работилницата кои беа наградени со огромен аплауз од публиката и му се заблагодари на целиот тим којшто покажа дека со напор и желба дури и за кратко време може да се направи еден добар филм.

      На затворањето на Фестивалот се потсетивме и на победниците од Конкурсот за средношколски филмософски есеј на тема „Технологијата, моќта и (само)уништувањето: Можеме ли да ги контролираме ефектите од сопствените пронајдоци?“. Церемонијата на доделувањето на наградите од Едукативната програма се одржа на 1-ви април (сабота) во Кинотеката на Македонија и од 72 пристигнати есеи Комисијата во состав проф. д-р Ана Димишковска, доц. д-р Трајче Стојанов, и д-р Трајче Серафимовски ги награди: Илина Димовска (I место), СОУ Гимназија „Кочо Рацин“ – Велес (ментор: Бошко Караџов); Павел Ѓорѓовски (II место), СУГС Гимназија „Раде Јовчевски Корчагин“ – Скопје (ментор: Даниела Николова) и Филип Бранимир Букшиќ (III место), СУГС Гимназија „Орце Николов“ – Скопје (ментор: Јулијана Јолевска).

15.

    Оваа година како една од новините на Фестивалот за прв пат имавме можност да доделиме награди за Најдобар долгометражен и Најдобар краткометражен филм според жирито и публиката на ФФФ 2017. За Најдобар краткометражен филм според жирито беше прогласен филмот “Софија” (Zsofika) во режија на Maxime-Claude L’Écuyer од Канада, a филмот “Лимбо” (Limbo) во режија на Konstantina Kotzamani од Грција доби Специјално признание од жирито. Според публиката, наградата за Најдобар краткометражен филм ја доби “Пролетна поплава” (Spring Flood) во режија на Jeannice Adriaansens од Белгија, а додека пак во селекцијата за Најдобар долгометражен филм, одлуките на жирито и публиката беа усогласени и наградата ја доби „Сè за луѓето“ (All About People) на режисерот Giorgi Abashishvili од Грузија.

    По доделувањето на наградите, на последниот ден од Филозофскиот Филмски Фестивал беше прикажан македонскиот филм “Прашина” во режија на Милчо Манчевски, филм кој ни е доста добро познат и близок. Сценарио во кое паралелно се раскажуваат две приказни, за две различни времиња, две различни места и култури. По завршувањето на филмот имавме можност да го проследиме излагањето на проф. д-р Драган Проле, Шеф на Институтот за филозофија на Филозофскиот факултет во Нови Сад на тема „Естетиката и насилството. За филмот ‘Прашина’ на Милчо Манчевски“. Публиката потоа имаше можност преку Skype Q&A да ги постави своите прашања на професорот кој поради оправдани причини не можеше да присуствува лично на фестивалот оваа година.

DSC_0696

   На крајот на овогодишното издание, посетителите имаа можност да ја заокружат вечерта со коктел од нашите спонзори Камник и Горска во фоајето на Кинотеката на Македонија и да продолжат со неформална дикусија под импресии од филмот и дискусијата во салата.

    Наредно следува ФФФ Караванот кој оваа година ќе се одржи во четири градови на Македонија: Штип (19-ти април), Свети Николе (21-ви април), Прилеп (25-ти април) и Битола (26-ти април). Во Скопје повторно се гледаме со уште побогата програма и уште повеќе филозофски дискусии наредната година!

DSC_0742-1

                 Тимот и волонтерите на Филозофски Филмски Фестивал 2017

Резултати од Конкурсот за најдобар средношколски филмософски есеј

    Оваа година, како и минатата, во рамките на Едукативната програма на Фестивалот се одржа проекција на средношколска видео лектира, „Dr. Strangelove“ на Стенли Кјубрик, и Конкурс за најдобар средношколски филмософски есеј на тема „Технологијата, моќта и (само)уништувањето: Можеме ли да ги контролираме ефектите од сопствените пронајдоци?“. На конкурсот учествуваа девет гимназии од цела Македонија: СУГС Гимназија „Раде Јовчевски Корчагин“, СУГС Гимназија „Орце Николов“, СГГУГС „Здравко Цветковски“, СУГС Гимназија „Никола Карев“, СУГС Гимназија „Јосип Броз Тито“ – Скопје  и ПСУ „Јахја Кемал“ (од Скопје), СОУ „Јосиф Јосифовски“ – Гевгелија, СОУ Гимназија „Кочо Рацин“ – Велес и СОУ Гимназија „Мирче Ацев“ – Прилеп.  Пристигнати беа 72 есеи инспирирани од филмот кој беше проектиран на 21-ви февруари во Кино Фросина, МКЦ.

     Комисијата во состав проф. д-р Ана Димишковска, доц. д-р Трајче Стојанов и д-р Трајче Серафимовски ги разгледа есеите и ги оцени според следниов редослед: трето место доби Филип Бранимир Букшиќ од СУГС Гимназија „Орце Николов“ – Скопје (ментор: Јулијана Јолевска), второто место му припадна на Павел Ѓорѓовски од СУГС Гимназија „Раде Јовчевски Корчагин“ – Скопје (ментор: Даниела Николова), a првото место го заслужи Илина Димовска од СОУ Гимназија „Кочо Рацин“ – Велес (ментор: Бошко Караџов). Наградите беа доделени во рамките на Свеченото доделување на награди кое се одржа на 1-ви април со почеток од 13.00 часот во Кинотеката на Македонија. Учениците беа наградени со едногодишни стипендии од Универзитетот за аудиовизуелни уметности ЕФТА, парични награди од донаторот г. Бранимир Матевски, филозофска литература од издавачката куќа „Аз-Буки“, филозофски списанија од Филозофското друштво на Македонија, како и ДВД-а со македонски филмови и списанието „Кинопис“ од Кинотеката на Македонија. Победничкиот есеј на Илина Димовска ќе биде објавен во списанието „Филозофска трибина“. Сите останати ученици добија сертификати за учество на годинешниот конкурс, а професорите сертификати за менторство на учениците.

      Огромни честитки за првонаградените ученици на Конкурсот за најдобар средношколски филмософски есеј и им се заблагодаруваме на сите гимназии, професори и ученици за учеството на 7. Филозофски Филмски Фестивал. Се гледаме догодина!

PFF 2017 Awards Announced! Наградите на ФФФ 2017 објавени!

Golden Owl award_PFF 2017
     The awards for Best Feature Film and Best Short Film on PFF 2017 have been announced! The Jury Award for Best Short Film on the 7th edition of the Philosophical Film Festival goes to ZSOFIKA by Maxime-Claude L’Écuyer (Canada), and LIMBO by Konstantina Kotzamani (Greece) received a Special Mention by the Jury. The Audience Award for Best Short Film on PFF 2017 goes to Jeannice Adriaansens (Belgium) for her film SPRING FLOOD. In the Official Selection of Feature Films, one film won both the hearts of the jury and the audience, and that is ALL ABOUT PEOPLE by director Giorgi Abashishvili (Georgia). Congratulations to all the winning films from the Philosophical Fim Festival and the Philosophical Society of Macedonia. We are looking forward to seeing many more cinematically beautiful films with philosophically inspiring topics in the years to come! At the end, great thanks to the sculptor Pero Kovancaliev and our sponsors RZ Institute for making the ‘Golden Owl’ awards of PFF 2017.
 
     Наградите за Најдобар долгометражен и Најдобар краткометражен филм според публиката и жирито беа објавени вчера на Севченото затворање на 7. Филозофски Филмски Фестивал. Наградата за најдобар краткометражен филм според жирито оди во рацете на режисерот Maxime-Claude L’Écuyer и филмот „Софија“ (Zsofika), додека „Лимбо“ (Limbo) на Konstantina Kotzamani од Грција доби Специјално признание од жирито. За Најдобар краткометражен филм според публиката беше прогласен „Пролетна поплава“ (Spring Flood) на Jeannice Adriaansens од Белгија. Во Селекцијата на долгометражни филмови, еден филм ги освои срцата и на жирито и на публиката – грузискиот филм „Сè за луѓето“ (All About People) на режисерот Giorgi Abashishvili. Честитики до сите режисери и нивните тимови и многу успех во понатамошната работа! На крајот, огромна благодарност до скулпторот Перо Кованцалиев и до РЖ Институт за спонзорството на наградите „Златен був“ на ФФФ 2017.

Zsofika trailer:
Limbo trailer:
Spring Flood trailer:
All About People trailer:

„Прашина“ (Dust) на Милчо Манчевски и проф. д-р Драган Проле

7..jpg

07.04 (петок) 19.00

ПРАШИНА (Dust, 2001)

Игран филм, Македонија., 127 мин., колор

Режија и сценарио: Милчо Манчевски

Прашина“, второто филмско остварување на Манчевски, е приказна распослана на два континента и низ три столетија, во којашто балканскиот див исток се судира со американскиот див запад. Во САД ја следиме братската борба за љубовта на една жена, а на Балканот обидот на еден млад револуционер да ја ослободи Македонија од Отоманската империја. Филмот е предмет на бројни култоролошки анализи, филмски есеи и расправи, со што дополнително ја потврдува својата (уметничка, естетичка, културна) вредност во нашите локални рамки, но и многу, многу пошироко.


Two parallel tales of redemption, a century apart. A burglar is held at gunpoint and forced to listen to a story. At the turn of the 20th Century, two brothers feud over a woman. She marries one; the other, Luke, a deadly gunslinger, becomes a soldier of fortune in Macedonia, and gets embroiled in a local revolution. He’s after money. Wounded by his brother, he’s nursed by a pregnant villager who urges him to “kill for good, not for gold.”

A dying old woman in modern Manhattan tells Luke’s story; her listener is Edge, a young thief who’s burgled her flat to pay off crooked cops who can send him to jail. He listens with the desperate hope that he’ll find gold that he thinks she has. The stories intersect when Edge sorts out the old woman’s surprising connection to Luke.

Излагање на тема Естетиката и насилството. За филмот ‘Прашина’ на Милчо Манчевски“ – проф. д-р Драган Проле од Филозофскиот факултет во Нови Сад, Србија.

Свечено затворање на Фестивалот и доделување на наградите

„Бранот“ (The Wave) на Dennis Gansel и проф. д-р Јасна Котеска

6.

06.04 (четврток) 20.00

БРАНОТ (The Wave, 2008)

Игран филм, Германија, 107 мин., колор

Режија и сценарио: Dennis Gansel

Базиран на роман, а инспириран од идејата за општествени експерименти, „Бранот“ зборува за обидот на еден професор да го промени светот. Средношколскиот професор Рајнер Вегнер е омилен меѓу учениците, но истовремено е невообичаена личност. Сакајќи да ги научи учениците на идејата за автократија, тој ги поттикнува да симулираат самовладеење како општествен облик. За жал експериментот излегува од контрола и почнува да наликува на историското минато на Германија. Соочени со новонастанатиот ужас, ќе успеат ли Вегнер и неговите ученици да се избават од стравичните околности?

Излагање на тема „Бранот: Човечката психологија и авторитарноста“ – проф. д-р Јасна Котеска и отворена дискусија со публиката

About Jasna Koteska:

Jasna Koteska2Jasna Koteska is born on the 9th of October, 1970 in Skopje, Republic of Macedonia. She is a Macedonian theoretician, writer, and is Full Professor of literature, theoretical psychoanalisys and gender studies at the Faculty of Philology in Skopje, Republic of Macedonia. Since March 2012 she is a Full Time Professor at the Faculty of Philology, the Ss. Cyril and Methodius University, Skopje and since September 2016 she is head of the Department of Macedonian Literature and South Slavic Literatures. She is a member of the Independent Writers’ Association of Macedonia, the Central European Research Institute Soren Kierkegaard (CERI-SK) in Ljubljana, and of several international academic boards.

Koteska works in the fields of theoretical psychoanalysis, literary theory, and gender studies. Her work focuses on the 19th century philosophy and literature (mainly Freud, Kierkegaard and Kafka), early psychoanalysis, feminism, communism, and postmodernism. She works with the variety of topics, including intimacy, sanitation, trauma, abject, repetition, the screen memories concept, miniaturization, and gestures.

Web-page: http://jasnakoteska.blogspot.mk/

За Јасна Котеска:

Јасна Котеска е родена на 9 октомври 1970 во Скопје. Taa e македонска теоретичарка, писателка и редовна професорка на Филолошкиот факултет „Блаже Конески“ во Скопје, каде предава словенечка книжевност 19 век, методика на наставата по книжевност, постмодерната во македонската книжевност и филм, како и постспецијалистички курсеви за Лакан и за концептот „абјект“ во книжевноста и културата. Котеска  од март 2012 е редовен професор на Филолошкиот Факултет, УКИМ во Скопје, а од септември 2016 е раководител на Катедрата за македонска книжевност и јужнословенски книжевности на УКИМ. Котеска е член на Независните писатели на Македонија, Централноевропскиот истражувачки институт Сорен Киркегард во Љубљана, како и на повеќе меѓународни академски советодавни тела.
Котеска пишува и истражува во областите на теориската психоанализа, литературната теорија и родовите студии. Таа работи претежно со 19-вековната филозофија и книжевност (Фројд, Киркегард и Кафка), раната психоанализа, феминизмот, политичката теорија за комунизмот и постмодерната и со широк спектар на теми, како што се: интимноста, санитарноста, траумата, абјектот, повторувањето, концептот на екранските мемории, минијатуризацијата и гестовите.
Веб-страна: http://jasnakoteska.blogspot.mk/

Ревија на кратки филмови со проф. д-р Стефан Сидовски

5.

05.04 (среда) 20.00
Ревија на кратки филмови и разговор со проф. д-р Стефан Сидовски, 41 мин.

Short Films by Prof. Stefan Sidovski, the Master of Amateur Film-making in Macedonia (followed by a discussion with the professor), 41 min.

Култниот корчагински професор, филозоф и режисер – Стефан Сидовски – оваа година на Филозофскиот Филмски Фестивал ќе се претстави со краток избор од неговите краткометражни филмови. Ревијата филмови ќе биде составена од: Контејнер (2008), Полуден револуционер (2006), Raison d’être (2015), Средба (2014), Големиот оратор (2007), C’est la vie (2016), In Continuo (2009). По проекцијата следува дискусија со професорот Сидовски.

About Stefan Sidovski:

Stefan Sidovski, PhD, was born in Skopje on October 3, 1946. He has been acknowledged as a “Master of Amateur Film-making” by the Macedonian Cinema Association.

Here you can find the YouTube channel of Stefan Sidovski.


За Стефан Сидовски:

Д-р Стефан Сидовски е роден на 3 октомври 1946 год. во Скопје. Студира филозофија, а естетика слуша кај професорите д-р Павао Вук Павловиќ и д-р Георги Старделов. Во 1973 год. се вработува во гимназијата „Раде Јовчевски – Корчагин”. Во 1995 година магистрира со трудот „Естетската суштина на филмскиот кадар”, а во 2001 год. докторира на тема „Естетиката и дијалектиката во монтажата на филмот”. Уште од гимназизки денови се занимава со аматерски филм, прво самостојно, а потоа, како член на киноклубот „Камера 300″. Од 1975 е член на „Академскиот киноклуб”. Го носи звањето „Мајстор на аматерскиот филм”, највисоката титула што ја доделува Кино сојузот на Македонија. Со своите филмови учествувал на многу меѓуклупски и меѓународни фестивали на кои бил наградуван, а некогаш и забрануван.

Тука можете да го погледнете YouTube каналот на професорот Сидовски.

Селекција на кратки филмови Ден 2 / Short Films Selection Day 2

04.04 (вторник) 20.00 ВТОР ДЕН / DAY 2 (122 min.)

8.

ВОДОПАД (Waterfall, 2017)

Игран филм, Бразил, 11 мин., колор

Режија и сценарио: Pedro Carcereri

Каде што живее Марија, водопадот е единственото место со кое и е потребно збогување.


Of all the places where Maria lives, her waterfall is the only one that needs farewells.

9.

ДЕНОТ НА ШЕГАТА (April Fool’s Day, 2016)

Игран филм, Грција, 17 мин., колор

Режија и сценарио: Apostolis Iliopoulos

Животот на еден чистач се менува кога тој се обидува да го најде писателот на еден неиздаден роман што го наоѓа во ѓубре.


The life of a scavenger changes when he finds a book in the trash.

Website: http://www.soulproductions.gr/πρωταπριλια-april-fools-day/

Facebook: https://www.facebook.com/Πρωταπριλιά-April-Fools-Day-547184538762643/

Награди / Awards: SEDIFF Seoul Korea (October 25, 2016) – Best Director Award; Athens International Digital Film Festival, Athens, Greece (February 3, 2017) – Best Short Film, New Directors Award.

10.

ДОМ (The Chamber, 2016)

Игран филм, Македонија, 21 мин., црно-бел

Режија и сценарио: David Doljanica

Поранешен монах на стари години се враќа во манастирот во кој живеел и кога бил млад, обидувајки се да се наврати на своите први искуства со верата и да пронајде некаков внатрешен мир.


A former monk in Macedonia returns as an old man to a monastery he used to live and serve in. On the edge of dreams and his fragile psyche, he is trying to recollect his first encounters with religion, in which he found great demagogy.

Dom (The Chamber)

11.

СРЕДЕ ПУСТИНА (In the Middle of Desert, 2015)

Игран филм, Јужна Кореа, 19 мин., колор

Режија и сценарио: Chae Han-young

В зори еден човек доаѓа да закопа нешто на место каде што наскоро ќе се гради. Наидува на стражар којшто го замолува да го најде Јонг-ил чијашто мајка упорно го бара во пустината. Судбините на двата лика се претплетуват на начин на кој се пребродува бездната што ги разделува. Филмот со својата неконкретност ја доловува приказната на едно запустено место коешто е тивко од (гласната) тага што ја носи во себе.


Dawn, a man comes to the construction site to bury somethings.
Then he runs into a watchman who asks him to find Jong-il and his mom.

In the Middle of Desert_poster_web

Zsofika_5

Софија (Zsofika, 2014)

Игран филм, Канада, 14 мин., колор

Режија: Maxime-Claude L’Écuyer

Еден човек се враќа дома по живот поминат во војување. Во напуштената куќа во која некогаш бил среќен, тој се труди да се поврзе со она што го загубил. Каењето го исполнува неговиот живот, додека неговото неисполнето ветување му ги прогонува спомените.


A man returns home at the end of is life. In the now abandoned house where he once was happy, he tries to reconnect with what was lost. Remorse fills the final moments of his life as his broken promise haunts his memories.

Facebook: https://www.facebook.com/zsofikafilm

Награди / Awards: 10th Cinema on the Bayou Film Festival Lafayette, Louisiana, USA (January 24, 2015) – Jury Mention for Best Narrative Short; 5th Cinerama BC Balneario Camboriu (June 3, 2015) – Special Jury Award for Best short film; El Dorado Film Festival, El Dorado, USA (September 18, 2015) – Best Director Award; 8th Artfools Film Festival Larissa, Greece (February 26, 2016) – 3rd award in the international competition; 2th Saint-Denis Film Festival Saint-Denis sur le Richelieu (July 30, 2016) – Best movie award, Canada; 6th Eindhovens Film Festival, Endinhovens (December 11, 2016) – Golden Wing for Best Cinematography, Netherlands.

13.

ПРОКЛЕТСТВО (Damnation, 2015)

Игран филм, Шпанија, 7 мин., црно-бел

Режија и сценарио: Marc Nadal

Базиран на вистинска приказна, филмот следи едно иселување во 2014 година. Таа година имало 189 иселувања на ден или две иселувања секои 15 минути. Ова иселување се случи во пет часот попладне.


Based on real history. In 2014 there were and average of 189 evictions in Spain dailly, 2 evictions every 15 minutes. This eviction was carried out at 5:00 PM.

Website: http://www.marcnadal.com/condena-cortometraje

Facebook: https://www.facebook.com/espejo.humano.cortometraje

Награди / Awards: Premio Mejor Actriz: Pepa López, en los III Premios Oriana del Festival de Cine de Sant Andreu de la Barca (España). Mención Especial en el 6º Mikro Festival Amaterskog Filma (Serbia). Premio Mejor Interpretación en el VII Festival Internacional de Cine Enmut (España). Premio Mejor Interpretación Sección Oficial del Little México Film Festival 2015 La Lucha Continua (Chicago). Premio Mejor Cortometraje Dramático en Ffwrnes Ffilm Ffest 2015 (Reino Unido).  Premio II Mejor Cortometraje en el VI Sandpoint Film Festival (United States),  November 1, 2015. Premio II Mejor Cortometraje  Premio Mejor Cortometraje Internacional en la 4° edición de MIAX, Muestra de Cine Independiente de Jalisco (México). Mexico February 21, 2016 Premio Mejor Cortometraje Internacional.

14.

ЛИМБО (Limbo, 2016)

Игран филм, Грција, 29 мин., колор

Режија и сценарио: Konstantina Kotzamani

Леопардот ќе легне до козата.

Волците ќе живеат со јагнињата.

А младото момче ќе ги води.

12+1 дете и труп на кит исфрлени на брегот…


THE LEOPARD SHALL LIE DOWN WITH THE GOAT
THE WOLVES SHALL LIVE WITH THE LAMBS
AND THE YOUNG BOY WILL LEAD THEM

12+1 KIDS AND THE CARCASS OF A WHALE WASHED ASHORE…

Website: https://limboshortfilm.com/

Награди / Awards: Cannes Film Festival, Cannes, Semaine de la Critique (May 15, 2016) World Premiere, France;  Palm Springs Film Festival – Future filmmaker award      Festival du Nouveau Cinema; Rio de Janeiro Film Festival – Best Int Short, Best Director;  Milan Int Film Festival – Best Short;  Tirana Int Film Festival – Best Short;  Vila Do Conde Int Film Festival – Best Fiction.